Haber

Terzilik bir tamirciye dönüşüyor

Bir dönemin en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, hazır giyimin yaygınlaşmasıyla yerini tamirciliğe bırakmaya başladı.

Eski yıllarda terziler takım elbise ve elbise dikmek için birbirleriyle yarışırlardı; Hazır giyim ve hazır giyimin hayatın her alanına yayılmasıyla dikiş işini adeta kaybediyordu. Eskiye nazaran sıfırdan kıyafet dikmeyen terziler artık tamir, büzme ve kısaltma işlemlerini yaparak mesleklerini sürdürmeye çalışıyorlar. Çırak sorunu da olan meslekte terziler kendilerini yenilemenin yeni yollarını arıyor.

“Terzilik mesleği artık tamirciliğe döndü”

Terzilerin tamircilik meleğine dönüştüğünü belirten 30 yaşındaki terzi esnafı Selim Meriç, “Hazır giyim tanınmadan önce sipariş üzerine çalışıyorduk. Yıllar geçtikçe terzilik mesleği tamirciliğe dönüştü. İşin aslı artık meslekte çırak ve işçi yok.Mevcut terziler mesleğin son temsilcileri.Samsun’da Türkiye’de bir avuç çalışan var.İşte bu yüzden terzilik bitmek üzere olan bir meslek haline geldi. Devletimizin mesleğin ölmemesi için önlem alması gerekiyor. En son 25 yıl önce çıraklık yaptım. Sonra stajyer aldım. Mesleğe devam etmeme kararı alıp başka alanlara yöneldiler” diye konuştu.

“Takım elbise siparişi alalı uzun yıllar oldu”

Takım elbise siparişi verileli uzun yıllar olduğunu belirten Selim Meriç, “20-25 yıl önce terziler tamir nedir bilmezdi. Herkes kumaşını getirir pantalon, çarşaf, ceket yaptırırdı. Şimdi zor alıyoruz. herhangi bir sipariş alın sadece tamirat, shrink ve kısaltma gibi işlemleri yapıyoruz” dedi.

Son dönemde tamirat çalışmalarının arttığına işaret eden Meriç, “Son dönemde tamirat işleri oldukça arttı. Eskiden insanlar hazır giyim uygun olduğu için kullanıyor ve atıyorlardı. Şimdi fiyatlar yükseldiği için dolaptaki kıyafetlerin parası ödeniyor, bu yüzden eskiye göre tamirat işimiz oldukça fazla.” – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu