İş

Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem nedeniyle BDDK’nın attığı adımları paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremlerin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) attığı adımlar hakkında bilgi verdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların borçlarına esneklik getirilmesi için çeşitli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Paylaşımda, deprem bölgesinde yaşayanlara kullandırılacak konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri için önceden belirlenen vadelerin kaldırılmasının ardından ödemesiz dönem uygulamasının bankalara bırakılacağı ya da yeniden yapılandırılacağı belirtilirken, ve şu bilgiler yer aldı:

“Depremden etkilenen illerde bulunan üye işyerlerinin kredi kartı ile yapacakları mal ve hizmet satışlarında kredi kartı taksit son ödeme tarihleri ​​bir kat artırılacak. Kredi kartlarında limit ne olursa olsun taban ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenir.Kart limiti belirlenirken bankalar tarafından dikkate alınan sınırlar.Bankalarca toplam kart limitinin ilgili kişinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını geçmeyecek şekilde belirlenmesi durumunda ilk yıl için 8, ikinci ve sonraki yıllarda ise aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi belirlenemeyen gerçek kişilerin kullanabilecekleri kredi kartları toplam limiti 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarıldı. . Yükseltilmesine karar verildi.”

Paylaşımda nakit kullanımına, mal ve hizmet alımının kapatılmasına, asgari bedeli ödenmeyen kredi kartlarının iptaline ve borç ödenene kadar yeni kredi kartı verilmemesine ilişkin hususlara dikkat çekildiği belirtildi. tamamı bankaların inisiyatifine bırakılmış olup, kart borçlarının ertelendiği dönemde taban fiyat dahil bankaların alacaklarını talep etmemektedir. Tanımlayabilecekleri belirtildi.

Kartlı ödemelerde ilk temassız işlemde şifre girilecektir.

Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri tarafından kullandırılan ihtiyaç ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi durumunda erteleme süresinin 01.05.2018 tarihinde dikkate alınmayacağına dikkat çekildi. ilgili mevzuatta belirlenen vade tarihlerinde, “Kredi müşterilerinden alınacak kredi derecelendirme notları ve alınması zorunlu olan ek belgeler.” Kredi temini bankaların inisiyatifine bırakılacak. Bağımsız denetime tabi firmaların kredi kullandırımlarına ilişkin olarak bankalara ibraz etmesi gereken bilgi ve belgelerin süreleri deprem bölgesindeki firmalar için uzatılacak.”

Paylaşımda, depremden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin gayrimenkul teminatlarının değerlemesi için son tarihlerin ertelendiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

“Kredi vadesi ve kredi kartı taksit limiti için sağlanan esneklik 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatılacaktır. Telefon bankacılığı işlemlerinde iki bileşenli doğrulamanın gerçekleştirilemediği durumlarda kimlik doğrulama sürecinde öncelikle şifre, güvenlik sorusu , müşterinin demografik bilgileri veya bankadaki diğer bilgiler Müşterilerin bilgisi dışında kart kullanmasını önlemek amacıyla kartlı ödemelerde ilk temassız işlemde şifre girilecek, sonraki işlemlerde mevcut uygulamaya devam edilecektir. • Kendi paylarının ana sermayeden iskonto kalemi olarak değerlendirilmemesine karar verilmiştir.

Bankacılık hizmetleri için taşınabilir şubeler afet bölgesine gönderildi

Bireysel kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine uygulanan yüksek riskli yüklerin 6 Şubat’tan sonra deprem bölgesindeki illerde ikamet eden gerçek kişiler için 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ticari kredi kartlarına uygulanan yüksek riskli yüklerin ise 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmayacağı belirtildi. 6 Şubat’tan sonra deprem felaketinden etkilenen müşterilere de nakdi kredi uygulanacaktır. BDDK tarafından kullanılmış olanlar açısından 1 Ocak 2024 tarihine kadar başvurulmaması yönünde karar verildiği belirtildi.

Yapılan paylaşımda, kamu bankaları tarafından bölgeye yardım ulaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulanırken, şunlar kaydedildi:

“Bankacılık hizmetlerinin devamı için afet bölgesine taşınır şubeler gönderilmiştir. Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye İştirak Bankalar Birliği tarafından bankalara olan veya vadesi 6 ay olan borçlarının bugünden itibaren ertelenmesine karar verilmiştir. 6 aya kadar süre verilmesi ve müşterilere ek kolaylıkların sağlanması Ortak ATM’lerde firmalardan yapılacak işlemlerden ücret tahsil edilmemesine karar verildi. Zorunlu durumun yaşandığı yerdeki ikamet/işyeri adresinde veya şubesinde hesabı olan müşterilerin işlemlerinin Risk Merkezi zorlayıcı durum yönetmeliği çerçevesinde yapılması gerekmektedir.

lice-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu